Thursday, March 8, 2007

Vatten vatten vatten...

Va´ bra att församlingen satsar på vatten* - det är nog ett av de största problemen även här i Uganda. Även om Uganda har mer regn och grönska än andra afrikanska länder är fortfarande vatten ett stort problem. Speciellt drickbart rent vatten.

I dag ska teamet ut till en skola i ett samhälle som inte har vatten tillgång. De har som många andra behov av ett borrhål för vatten och regnvatten uppsamlingssystem men inga pengar för att skaffa det. Ett borrhål kostar ca. 9 miljoner shilling el. 35000 sek och ett vattenuppsamlingssystem kostar ca 2,5-3 miljoner shillings el. 10-12000 sek. Som en temporär hjälp kommer vi att placera 5 100 liters vattenbehållare med kranar där tillsammans med 10 st 20 liters dunkar för att hämta vatten i.
Barnen bär idag vatten själva till skolan för dagens bruk och det underlättar om de kan samla det i stora vattenbehållare och rena vattnet tills vi eller en annan NGO kan få fram ekonomiskt stöd for att ge dem mer permanent hjälp.
(*Lutherhjälpens stora fasteinsamling handlar i år just om vatten. I den församling jag, Ami, jobbar i hade vi modevisning med ortens klädbutiker och Rättvisemärkta varor i onsdags för att samla in pengar till just såna här projekt som Robert talar om.)

No comments: