Tuesday, March 6, 2007

I dag var vi ute i två läger; Barr och Aloi. I Barr besökte vi ett trettiotal ECD "Care givers" (Volontarer som arbetar med dagis och forskole verksamhet).
Även om lagret har tömts till 80% så var det drygt hundra barn i verksamhet. Vi försökte att uppmuntra dem och ge dem var en filt, vattendunk och en tygpåse som det stod Unicef på. Trots att det var en ringa gåva betydde den mycket för dem.
Vi lämnade även en del material till verksamheten som leksaker, utbildningsmaterial, spel, kritor m.m. I Aloi har man ocksa kommit igen med dagis forskole-verksamhet samt planerar att använda två av ECD-byggnaderna som lågstadieskolor.
Ca 10-13 lågstadielarare har påbörjat arbete där på volontär-basis. De får ingen lön till en början från staten utan måste först visa att skolan behövs och att de har grepp om verksamheten. Aven de fick samma "carepack" och verksamhets-material.
Det var gripande att se att människorna i dessa läger om än på olika sätt tagit eget initiativ utan att direkt förvänta sig få en massa från NGO:s. På många andra platser sker ingenting utan att de får stöd, pengar eller "gåvor" för att hjälpa sig själva och varandra.
Vi hoppas därfor kunna stötta dessa initiativ så mycket som möjligt då alla projekt som lyckas kräver att lokalbefolkningen själva ställer upp och driver det. All hjälp vi ger är ändå temporär och riktad till självhjälp för långsiktig verkan.
Robert 20070213

No comments: